Napoje gazowane a osteoporoza
O
napojach gazowanych i zawartym w nich cukrze dosyć dużo się mówi
w przestrzeni publicznej. Jednak mało podkreśla się fakt, że
spożywanie w nadmiarze napojów gazowanych, zwłaszcza przez
nastolatków i młodych dorosłych, prowadzi do nieprawidłowego
uwapnienia kości.
Lata
temu osteoporoza była chorobą ludzi w podeszłym wieku. We
współczesnym społeczeństwie to się jednak zmieniło. Osteoporozę
wtórną, będącą następstwem innych chorób, m.in. cukrzycy czy
choroby Hashimoto, stwierdza się u młodych ludzi. Jako
społeczeństwo starzejemy się a to prowadzi do nasilenia
występowania osteoporotycznych złamań kości. Szacuje się, że w
Polsce złamaniami osteoporotycznymi dotkniętych jest około 3 mln
ludzi.
Osteoporoza
jest metaboliczną chorobą kości, charakteryzuje się zaniżoną w
stosunku do normalnej masą kości i zaburzoną jej
mikroarchitekturą, która prowadzi do zwiększonej łamliwości
kości. Dawniejsza nazwa osteoporozy to zrzeszotnienie kości.
Osteoporoza nie daje żadnych objawów, rozpoznaje się ją
najczęściej wtedy, kiedy nastąpi pierwsze złamanie kości. Na
osteoporozę nie ma lekarstwa, nie uleczymy jej jedną tabletką. W
momencie złamania leczymy już skutki choroby, a nie jej przyczyny.
Dlatego bardzo ważna jest profilaktyka.
Tkanka
kostna człowieka musi wytrzymywać ogromne przeciążenia, związane
z aktywnością ruchową. Te przeciążenia sięgają nawet kilkuset
kilogramów, dlatego bardzo ważna jest wytrzymałość mechaniczna
kości. Ta wytrzymałość zależna jest od wewnętrznej struktury
kości i składników mineralnych w niej zawartych. Tkanka kostna,
jej masa i struktura, jest wynikiem trwających nieustannie procesów:
tworzenia i niszczenia. Kość wciąż się przebudowuje, jest
strukturą dynamiczną: niszczona przez osteoklasty (komórki
kościogubne), odbudowywana przez osteoblasty (komórki
kościotwórcze).
Największe
przyrosty tkanki kostnej następują w okresie osiągania dojrzałości
płciowej. U dziewcząt to 13-15 lat, u chłopców 15-17 lat. Po tym
okresie masa kostna również się powiększa, ale już z dużo
mniejszą intensywnością, aż do osiągnięcia tzw. szczytowej masy
kostnej w okolicach 30. roku życia. Czyli – co wypracujemy dla
naszych kości do mniej więcej trzeciej dekady życia to będziemy
mieli. Strategia tej prewencji polega na zbudowaniu masy kostnej o
jak najwyższej jakości. Po 50 roku życia rozpoczyna się proces
fizjologiczny ubytku masy kostnej. Wtedy profilaktyka polega w
zasadzie na tym, aby możliwie najbardziej zahamować proces
ubywania.
Nasilenie
osteoporozy w dzisiejszym społeczeństwie wiąże się ze zmianami w
stylu życia i żywienia. Nie mamy wpływu rzecz jasna na upływ
czasu, a więc nasz wiek metaboliczny, płeć, czy genetykę. Ale
już na sposób odżywiania i aktywność fizyczną jak najbardziej.
Co
Ty możesz zrobić dla swoich kości:
1.
Utrzymywać odpowiednią aktywność ruchową – nasze kości
uwielbiają nacisk mięśni, stają się wtedy bardziej wytrzymałe i
sprężyste. Najbardziej lubią ćwiczenia antygrawitacyjne, w
których pokonać trzeba siłę grawitacji, np. wchodzenie po
schodach. Uwaga – osoby z dużą nadwagą lepiej, aby wchodziły w
górę po schodach, ale w dół zjeżdżały windą, jeśli jest taka
możliwość.
2.
Utrzymywać odpowiednią masę ciała – dźwiganie dodatkowych
x-dzisięciu kilogramów bardzo eksploatuje nasze kości, które i
bez tego obciążenia ciężko pracują. Ale i niedowaga nie jest dla
naszego kośćca korzystna – wapń jest pobierany na bieżące
potrzeby i nie ma go w wystarczającej ilości w kościach.
3.
Spożywanie mleka i produktów mlecznych – bez wątpienia najlepsze
źródła wapnia. Najlepiej przyswajalny wapń pochodzi z mleka i
przetworów mlecznych, ponieważ produkty te zawierają laktozę,
kazeinę i charakteryzują się korzystnym stosunkiem wapnia do
fosforu. Można oczywiście spożywać warzywa bogate w wapń.
Pamiętajmy tylko, że wtedy wapń przyswaja się w mniejszej ilości
(np. ze względu na błonnik czy fityniany) i jest go mniej w
poszczególnym produkcie, więc zjeść trzeba dużo więcej danego
warzywa.
4.
Pamiętamy o witaminie D! - jeśli nie możemy korzystać z konwersji
słonecznej – konieczna jest suplementacja. Bez witaminy D wapń
nie może być wtłoczony do naszych kości.
5.
Sól kuchenna w nadmiarze, alkohol i palenie papierosów – nie
pomagają naszym kościom, wręcz przeciwnie. Mało tego, nawet
bierne palenie degraduje tkankę kostną!
6.
Warzywa i owoce – bardzo ważne. Dostarczają antyoksydantów,
które pomagają w usuwaniu wszelakich toksyn i metali ciężkich z
naszego organizmu. Metale ciężkie są konkurencyjne do soli wapnia,
wbudowują się między elementy naszych kości!
I
wreszcie - jak się mają napoje gazowane do naszych kości? Kość
jest magazynem substancji mineralnych, najwięcej zawiera wapnia i
magnezu. Kwas fosforowy zawarty w napojach gazowanych, zwłaszcza
napojów typu cola, zmniejsza przyswajanie wapnia, przez co może
zaburzać równowagę tego pierwiastka w organizmie i zwiększać
jego uwalnianie z kości. Innymi słowy, wypłukuje wapń z naszych
kości. Sprawia, że jest go mniej, a nasze kości są bardziej
kruche.
Komentarze
Prześlij komentarz