Witaminy dla zdrowej i zadbanej skóry
Niedługo wiosna, to świetny
moment, żeby dodać blasku naszej skórze. Zdrowa skóra nie lubi nadmiernego
opalania, dymu papierosowego, spożywania dużych ilości cukru oraz tłustego
mięsa i tłustych przetworów. Zdrowa i
zadbana skóra to nie tylko odpowiednia pielęgnacja, ale również nawadnianie i
składniki odżywcze, które dostarczamy z pożywieniem. Świadome odżywianie podziała lepiej niż najlepszy krem,
będzie źródłem składników utrzymujących w świetnej kondycji skórę, włosy i
paznokcie. Witaminy - na które warto zwrócić uwagę?
Witamina A (retinol, beta-karoteny) - mają bardzo istotny wpływ na
naszą skórę. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Beta-karoten pomaga
zachować elastyczność skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych oraz stymuluje
do produkcji kolagenu i opóźnia tworzenie się zmarszczek. Niedobór tej witaminy
może skutkować suchą i swędzącą skórą, martwe, łuszczące się komórki skóry
zatykają pory, powodując wypryski. Beta-karoteny znajdziemy w żółtopomarańczowych
i zielonych warzywach: marchwi, dyni, jarmużu, brokułach, szpinaku. Retinol – m.in.
w żółtku, tranie, pełnotłustym mleku, śmietanie i tłustych serach.
Witaminy z grupy B – zwłaszcza witamina B2 (ryboflawina) i B6
(pirydoksyna) – obejmują kilkanaście związków niezbędnych do funkcjonowania
organizmu. Witaminy z tej grupy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania skóry
oraz chronią ją przed zniszczeniami, jakie powoduje stres czy nieprawidłowa
przemiana materii. Niedobór ryboflawiny skutkuje małymi pęknięciami i
owrzodzeniami np. w kącikach ust, zwanych zajadami. Witamina B2 pobudza porost włosów,
a pirydoksyna opóźnia efekty starzenia. Witaminy z grupy B znajdziemy w
produktach zbożowych, kaszach, otrębach, kiełkach, strączkach, zielonych
warzywach, a także w produktach pochodzenia zwierzęcego: mleku, jajach, mięsie.
Witamina C – bardzo silny antyoksydant, zapobiega powstawaniu
wolnych rodników. Wzmacnia naczynia krwionośne, tym samym zapobiega tworzeniu
się sińców, żylaków czy pękaniu naczynek. Stymuluje także wytwarzanie kolagenu
i poprawia elastyczność skóry. Występuje w każdym warzywie i owocu, najwięcej
jest jej w owocach roślin jagodowych (czarnej porzeczce, truskawce), owocach
dzikiej róży oraz natce pietruszki, czerwonej papryce czy brukselce.
Witamina D – odżywia suchą skórę i opóźnia efekty starzenia. Witamina
D jest syntetyzowana z prowitaminy D, występującej w skórze pod wpływem
promieni słonecznych, do tego potrzebny jest m.in. cholesterol. Dlatego zaleca
się w okresie wiosenno-letnim korzystanie ze słońca, wystarczy 15-20 minutowa ekspozycja
na słońce. Stosunkowo niewielką ilość dostarczymy z pożywieniem, zalecana jest
suplementacja.
Witamina E – także silny antyoksydant, opóźnia efekty starzenia,
zapobiega rozpadowi kolagenu, przyspiesza gojenie ran, łagodzi zmęczenie.
Występuje głównie w ziarnach zbóż, olejach roślinnych, kiełkach, orzechach i
jajach.
Witamina PP (B3, niacyna) – bardzo ważna do zachowania prawidłowej
funkcji skóry. Niedobory, trwające nawet krótko – wywołują zaczerwienienie
skóry, jej łuszczenie, szorstkość i pomarszczenie powierzchni skóry. Nasilają
także stany zapalne skóry. Ta witamina jest konieczna do prawidłowego przebiegu
procesów rogowacenia naskórka. Witaminę PP znajdziecie w mięsie, rybach,
otrębach pszennych, orzechach arachidowych, produktach zbożowych, płatkach
owsianych, bananach, kiwi oraz zielonych warzywach (brukselka, brokuły).
Ważne jest, nie tylko w aspekcie
pięknej skóry i paznokci, aby nasze posiłki były urozmaicone, a nie monotonne.
Mamy wtedy gwarancję, że dostarczamy różnych składników, których nasze ciało potrzebuje.
Wspaniałym witaminowym zastrzykiem będą koktajle warzywno-owocowe i soki.
Moc witamin możemy wykorzystać w maseczkach, a przy okazji zrelaksować
się i odpocząć.
Maseczka z dyni
Bardzo skuteczna maseczka nawilżająca i ujędrniająca. Potrzebna będzie
mała dynia, obrana, wypestkowana i ugotowana do miękkości, oraz 1-2 łyżki
miodu. Dynię miksujemy z miodem na gładką masę. Porcję maseczki nakładamy na
twarz na 20 minut. Spłukujemy ciepłą wodą. Pozostałą, nie wykorzystaną część
maseczki przekładamy do szczelnego pojemnika, przechowujemy w lodówce.
Maseczka cytrynowo-miodowa
Świetna jako źródło składników odżywczych i nawilżających dla skóry.
Jedną łyżkę miodu mieszamy z żółtkiem, sokiem z 1 cytryny i łyżeczką śmietany.
Nałożyć na skórę na 15 minut. Spłukujemy letnią wodą.
Zielona maseczka
Bardzo dobrze nawilża i odżywia skórę suchą i normalną. Dwie łyżki
bardzo drobno posiekanej natki pietruszki dokładnie mieszamy z 1 łyżką miodu i
1 żółtkiem (można składniki zmiksować). Nakładamy na twarz i szyję na 20 minut.
Zmywamy ciepłą wodą.
Komentarze
Prześlij komentarz